Vain muutos on pysyvää, ja timantit on ikuisia

0

 

Käänsimme auton keulan kohti Keski-Suomea kukonlaulun aikaan keskiviikkona 18.4. Valtakunnallisille Työpajapäiville Jyväskylän Paviljongissa Susannan, Niinan ja Janin kanssa. Nappasimme myös Sirpan ja Kaisan Ylivieskasta kyytiin, eikä matkalla tainnut lyhyistä yöunista huolimatta tulla ainuttakaan hiljaista hetkeä!

Uusia näkökulmia antavasta ja vaikuttavasta tapahtumasta ei voi antaa järjestäjille muuta kuin kiitosta. Jyväskylän nuorten taidetyöpajan kädenjälki näkyi ihastuttavan paljon lavakoristeina toimivien timanttien ja pilvenhattaroiden, sekä esittelypisteellä ihasteltavien tuunattujen kenkien, värikkäiden taulujen, ja muiden ihanien huonekalujen ja esineiden muodossa. Saimme nauttia myös nuorten Taidetyöpajan huikeasta ja koskettavasta Masterpiece -performanssista, jossa nuorten tarinoiden myötä välittyi lämpö ja aito innostus työpajatoiminnan tarjoamista merkityksellisistä kokemuksista. Video löytyy nyt youtubesta, katsokaa taltiointi ihmeessä nessujen kanssa!

Kuulimme myös tajunnanräjäyttäviä puheenvuoroja muuttuvan työelämän ilmiöistä, joista työpajatoiminnan on pysyttävä ajan hermolla ja kartalla. Juuri nyt tässä hetkessä elämme valtavan nopean muutoksen aikaa, ja tutkijoiden mukaan tulevat vuosikymmenet muuttavat kaikki itsestäänselvät elämisen, olemisen ja toimimisen tavat ennennäkemättömällä tahdilla ihan kaikessa.

Miksi käydä pajalla

Kysyttyämme äskettäin pajamme nuorilta heitä motivoivista syistä käydä pajalla, he vastasivat esimerkiksi että ”Saa jotakin hyödyllistä ja mielekästä tekemistä.” Sisäisen motivaatioon liittyykin tutkijatohtori Frank Martelan mukaan kaksi tärkeää puolta: on toisaalta olennaista löytää omat vahvuudet ja saada mielekästä tekemistä, mutta myös olla hyödyksi muille ja saada sitä kautta mielihyvää ja hyödyksi olemisen kokemuksia. Tätä kaksisuuntaista kehää työpajatoiminnassa ei koskaan saa unohtaa, vaikka pajatoiminnan merkitystä, tärkeyttä ja vaikuttavuutta kyseenalaistettaisiinkin. Puustellin työkylän toiminnanjohtaja Tuija Hämäläisen sanoin työpajatoiminta sekä kannattaa että kannattelee.

Tulevaisuustutkija Ilkka Halavan mukaan jo tässä hetkessä työpajatoiminnassa suunnitellaan, muututaan, kokeillaan ja toimitaan ”jännittävästi” paikallisella otteella. Haapaveden työpaja on monella tasolla avautunut ulospäin uudella, uniikilla tavalla, mikä mahdollistaa hyvinvoinnin tukemista ja lisäämistä kohderyhmämme lisäksi myös koko paikkakunnalle yhteisönä. Samalla on tärkeää verkostoitua, vaihtaa ideoita ja ajatuksia, ja löytää yhdessä tekemisen potentiaali laajemminkin alueella, jossa on paljon pieniä toimijoita.

Tässä hetkessä ja varsinkin tulevaisuudessa tarvitsemme entistä enemmän yhteistyötä ja tiimihenkeä. Suunnitteilla olevat isot rakenteelliset muutokset ovat tällä hetkellä epävarmuustekijä ja isoja kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia. Asia, jonka voimme tässä hetkessä tehdä, on aloittaa järjestäytyminen yhteiseksi rintamaksi asiakkaiden hyvinvoinnin parhaaksi. Tämä vaatii ainakin yhteisiä arvoja ja päämääriä, vastuunjakoa ja verkoston muuntautumiskykyä.

Meidän työpajoilla toimivien ammattilaisten perimmäinen tehtävä taitaa lymyillä asiakkaidemme eli timanttien hioutumisprosessissa. Muuttuva toimintaympäristö vaatii ihan kaikilta elämän haltuunottamisen ja hallitsemisen taitoja. Kaikki muu hoituu kyllä. Ns. Oikeiden vastausten antamisen sijaan esitämme asiakkaalle oikeat kysymykset  ja autamme häntä löytämään vastaukset itse. Mahdollistamme tilanteita, joissa voidaan hoksata omia sisällä piileviä vahvuuksia ja ottaa ne käyttöön, minkä rohkaisemana löydetään uusi suunta elämälle. Moottoriurheilun ystävä varmaan puhuisi varikosta, joka auttaa tankkaamisessa, renkaidenvaihdossa tai vuosihuollossa, joiden jälkeen voi taas jatkaa matkaa manuaalivaihteella hitaampaa nopeutta tai sata lasissa ajotiestä riippuen kohti seuraavaa etappia.

Timanteissamme piilee valtava määrä potentiaalia, lahjakkuutta ja taitoja. Tehtävänämme on löytää se.

 

 

”BE YOU, THE WORLD WILL ADJUST”

(Ilkka Halava)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: