Kirpeän sillistä jäätelösalaattia

0

Aurinkoinen tervehdys etsivän näppikseltä 😊. Olen nyt puoli vuotta tutustunut Haapavetiseen elämänmenoon etsivänä nuorisotyöntekijänä. Sain isot saappaat täytettäväkseni, mutta onnekseni olen alusta lähtien saanut tehdä työstä oman näköistä, kirpeän sillistä jäätelösalaattia. Etsivän työ on kokonaisuudessaan ihanan monipuolista ja vaihtelevaa!

Kevään mittaan olen kohdannut huikeita tyyppejä: opiskelijoita, yläkoululaisia ja jo työssä olevia. Lisäksi niitä nuoria, jotka eivät ole löytäneet vielä omaa polkuaan tai jotka ovat valinneet vähän mutkikkaamman polun, mutta jotka saattavat olla kaikesta huolimatta onnellisia omassa tilanteessaan. Jokaisella kohtaamallani ihmisellä on ollut kuitenkin jotain yhteistä ja vahvuuksia, joiden löytämistä on ilo ollut todistaa.

Nyt on tehtävälistalla kuitenkin blogiteksti ”Kirjoita mistä haluat”. Hmm… Valintoja… Aiheita pyörittelin, vaikka kuinka paljon. Ja näkökulmia mihin tarttua. Lopulta ikkunasta paistava aurinko ja ympärillä kaikkien puheissa vilahteleva kesän alku oli itsestään selvä valinta.

Lauantaina elettiin kevään viimeistä koulupäivää ja juhlittiin jonkun ison loppua, uuden alkua. Valintoja. Vanhoista tutuista rutiineista luopumista, uusiin haasteisiin tarttumista. Monelle koulun loppuminen tai ammattiin valmistuminen merkitsee positiivisia asioita, iloa ja onnellisuutta. Vapautta. Mutta joukossa on myös heitä, joilla päällimmäinen tunne on pelko tai jännitys. Pelko tulevasta. Onko opiskelupaikkaa? Saanko töitä? Miten selviän tulevista haasteista? Itsenäistyminen ja irtaantuminen lapsuudenkodista?

Kesän tullen tutut koulu- ja opiskelukaverit jäävät. Ihmiset lähtevät kukin tahoilleen. Jäänkö kesällä täysin yksin? Olenko riittävän rohkea ja sosiaalinen, jotta uskaltaudun ottamaan koulukavereihin yhteyttä? Haluavatko koulukaverit viettää kanssani aikaa kesällä? Epävarmuutta ja yksinäisyyttä.

Vapauden myötä lisääntyy myös vastuu, olenko siihen valmis? Miten selvitä itsenäistymiseen liittyvistä haasteista? Osaanko hoitaa raha-asiat? Mitä jos en olekaan varma mitä elämältäni haluan? Entä jos valitsinkin opiskelupaikan väärin? Entä jos en syksyllä haluakaan sinne, minne hain keväällä vain koska kaverikin haki? Kesällä päihteidenkäyttö saattaa lisääntyä, mitä jos en saa sitä katkaistua syksyllä? Koulussa on saanut lämpimän ruuan, miten nyt rahat riittävät, kun kesätöitäkään ei löytynyt? Kaverit jatkavat elämässä eteenpäin, toiset jo valmistuneet ja minä vain junnaan paikallani vuodesta toiseen. Kaikki muut tuntuvat siirtyvän eteenpäin ja minä jään vain paikoilleen.

Isoja ajatuksia. Isoja kysymyksiä, joihin ei ole yksinkertaisia vastauksia olemassa. Onneksi niitä ei kuitenkaan ole tarve ratkaista hetkessä, eikä niitä ole tarpeen ratkoa yksin. Aina on ympärillä ihmisiä joihin voi turvata. Yksi heistä voi olla etsivä nuorisotyöntekijä. Etsivä ei ole viranomainen ja etsivän kanssa yhteistyön tekeminen on aina vapaaehtoista ja täysin luottamuksellista. Aina ei tarvitse olla tiettyä asiaa, mutta nämä ovat juurikin niitä kysymyksiä, joiden kanssa voidaan painia. Toisen kanssa lyhyen matkaa, toisen kanssa pitempään. Aina nuoren ehdoilla ja aina nuoren lähtökohdista. Sopivin askelin, eteenpäin ja välillä taaksepäin. Kaikesta ei kaikkea etsivä tiedä, mutta aina löydetään joku jolta kysyä. Ja niistä peruutusaskelista huolimatta etsivä ei silti jätä yksin, ne ovat osa elämää meillä kaikilla.

Mutta tiedättekö, tärkein asia: Nauttikaa kesästä ja tästä hetkestä, kiire ei ole minnekään. Tehkää kesällä valintoja, välillä hyviä ja välillä huonompia, mutta huonojen valintojen ei tarvitse jäädä viimeiseksi. Aina on mahdollisuus kääntyä takaisin toiseen suuntaan. Ja kesästä nauttiessa muistakaa myös pitää kaverista huolta, siitä porukan hiljaisimmasta ja siitä äänekkäimmästä. Kysykää, mitä hänelle kuuluu.

 

t. Taina
bdr

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: