Mikä minä olen sanomaan?

2

Tuo lause niin monesti mielessäni mietin omaa työtäni, asennettani muita kohtaan ja ylipäätään koko elämää. Mikä minä olen sanomaan, onko jokin asia oikein tai väärin, onko juuri tämä reitti oikea tai väärä? Kerronko, mitä sinun tulee tehdä vai kysynkö mitä sinä haluat tehdä, ja mietinkö juuri sinun tavoitettasi, jonka pohjalta rakennan työskentelytapani? Jokaisen täytyy loppupelissä itse rakentaa omannäköisensä elämä. Suurin kysymys mahtaa olla, onko minulla tavoite sinulle vai onko sinulla tavoite ja minulla aikaa?

Elämmekö me yhteiskunnassa, jossa niin moni asia ohjaillaan – jopa määritellään – ulkoapäin? Miten meidän tulee tietyssäkin elämäntilanteessa toimia, miten koitamme toinen toistamme neuvoa (tietämättä kuitenkaan mitä toinen oikeasti ajattelee), miten voimme laittaa sanat suuhun, jos toinen ei saa sanaa suustaan? Tuuliajolla olevaa on helppo ohjailla eri suuntiin. Mutta milloin ja miten löytyy se oma reitti, jota hän kulkee, tasapainossa elämän aallokoilla…?

Eräällä luennolla jäin pohtimaan kovasti omaa rooliani kanssakulkijana ja ohjaajana. Tärkeintä on muistaa, että sinä olet asiantuntija, ja minä voin olla kaverisi, havainnoija, tukija tai peili. Voin kannustaa, rohkaista, autaa kokeilemaan uusia asioita ja kuunnella, mutta toisen polkua ei meistä kukaan voi piirtää valmiiksi.

1kuva

”Elämässä kuuluu ryvettyä. Siinä kuuluu särkyä, eksyä ja olla ymmällä”
Tommy Hellsten

Usein ihmisen vahvuutta kunnioitetaan, ihaillaan ja jopa pelätään, mutta vahvuutta kohtaan ei voi tuntea myötätuntoa, hellyyttä tai rakkautta. Onko ihminen todellinen aito itsensä, jos hän viestii vain vahvuutta? Heikkoutta on helppo rakastaa, se on inhimillistä. Heikkous on meidän varjelluimpia salaisuuksia, koska se tekee meistä haavoittuvia.

2kuva

”Alkaakseen nähdä itsensä sellaisena kuin on, löytääkseen oman todellisen identiteettinsä, tarvitsee nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemuksia. Tarvitsee sitä, että joku on hänelle rakastavasti läsnä. Näin kasvaa ihmiseksi joka on ”itselleen rakastavasti läsnä”. Kohtelemme itseämme nimittäin pitkälti siten kuin meitä on kohdeltu. Jatkamme siitä mihin vanhempamme ja muut ympärillä olleet tärkeät ihmiset jäivät.”
Tommy Hellsten,
Saat sen mistä luovut, 2001


Suostu elämän kannateltavaksi; näe, koe, kuuntele, rakasta ja ole hyvä itsellesi. Älä luovuta! Anna muiden auttaa!

3kuva

Muistetaan, että tärkeintä ei näe silmillä vaan sydämellä.

Pajaohjaaja, Niina

2 thoughts on “Mikä minä olen sanomaan?

  1. Maippi Vuoti

    Kiitos ihanasta kirjoituksesta! Samanlaisten ajatusten äärellä olen lähes päivittäin. On kuitenkin tärkeää muistaa sekin, että dialogi rakentuu kahden asiantuntijan välille, sinun ja asiakkaasi. Jotta asiakas voi olla oman elämänsä asiantuntija niin hän tarvitsee avukseen sinua, myös asiantuntijaa, joka osaa käynnistää luottamuksellisen vuorovaikutuksen ja joka osaa näyttää avoimet ovet. Kiitos, että olet olemassa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: